onsdag 7 maj 2008

Ja, det är kanske ostämning att längta efter hösten redan nu. Men jag längtar höstböcker. Ordfronts höstkatalog kom med posten igår. Och jag föll för en liten, gul bok om hur böcker berikar livet. Drottningen vänder blad av Alan Bennett måste jag få läsa. Den verkar hemskt trevlig. Drottningen lånar bok på bokbussen och "boken ifråga väcker nämligen Hennes Majestäts passion för läsning. En passion som växer sig så stark att hennes officiella plikter snart blir lidande. Och medan drottningen förlustar sig med världslitteraturen så konspirerar hennes undersåtar om hur Hennes Majestäts litterära utsvävingar ska få ett slut."
Jag älskar att hon förlustar sig med världslitteraturen. Jag har själv ett mycket lustfyllt men ganska osunt förhållande till böcker. Jag försummar det mesta för att få läsa. Jag låter disken stå, glömmer bort tvättiden och skjuter upp hemtentor till en obestämbar framtid. (En av tjusningarna med att plugga litteraturvetenskap var att jag kunde läsa hela dagarna och ändå känna mig nyttig.)
Vidare skall jag läsa Människohamn. Och det kan jag göra snart. (Hade jag kunnat hitta något slags romantisk vinkling hade jag skickat efter den som recensionsex för länge sen!) Jag vill läsa och leta Smiths-citat. Jag gillade Låt den rätte komma in himla mycket. Jag köpte den faktiskt på The Smiths-grund. Och så är jag svag för vampyrer, förstås. Men vilken flicka är inte det? Zombier är inte lika sexiga dock.

Anledning till lycka: Ny bok av Inger Edelfeldt i höst! Förvandlingar, sjöjungfrur och vampyrer. Kan det bli bättre? Läste i barnbokskatalogen att det kommer ny bilderbok också fast utan hennes illustrationer vilket är anledning till viss besvikelse. Men man kan ju tydligen inte få allt. Säger folk. (Jag vill aldrig hålla med. Varför kan man inte få allt?)

Och så undrar jag varför i all världen Adlibris tror att jag skulle vilja förhandsboka Camilla Läckbergs nya. Vem tar de mig för?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är det bestämt: Vi måste tvillingläsa nya Edelfeldt!
Yours trulig
Ka

Karin sa...

Ja, det är helt nödvändigt!

Martin sa...

Du förstås att Bennett en gång i tiden bodde granne med Morrissey?