fredag 18 februari 2011

The distant hours av Kate Morton

Den här boken längtade jag efter länge innan jag ens visste att den fanns. Så ni kan tro att jag blev glad när jag läste att den skulle komma. Hela sommaren och en bra bit in på hösten längtade jag och längtade och jag kan inte för mitt liv begripa varför den har fått ligga på bordet bland läshögarna så här länge!
Igår kväll började jag äntligen läsa på riktigt. Ett försök har gjorts tidigare. Den fick följa med på den romantiska slottsweekend jag förärades i höstas i den felaktiga föreställningen att jag skulle ägna timmar åt romanläsning. Det rörde sig blott om minuter, visade det sig. Sedan dess har romanen legat här och jag vet inte, bidat sin tid?
Tills igår.  Nu är det Kate Morton och jag. Ingenting (förutom sjuka barn som kräver mat, kärlek och uppmärksamhet) kan hålla mig borta nu.
Det är ju så här en roman skall vara! Familjehemligheter, mystik, England under andra världskriget, kärlek och ett vackert språk. Och framförallt kärleken till böcker! Jag ryser flera gånger under läsningen.  Stycket om hur man skapas som läsare är så fint och jag minns själv precis vilken bok det var för mig. Och vem som gav mig den. Jag är så lycklig över att vara barnbibliotekarie och få möjligheten att skapa såna här möten mellan läsare och bok som för alltid kommer att påverka läsaren.
Jag är också lycklig över att ha tre hundra sidor kvar att njuta av ikväll när barnen somnat.

onsdag 16 februari 2011

Jag är också en bokkonsument. Hej!

Senast lästa: Den dansande djävulen av Martin Widmark för jobbet och Döden på en blek häst av Amanda Hellberg privat. 
Senast köpta bok:  Android Karenina 
Senast lånade bok: Bonusföräldrar av Jesper Juul till blivande sambon att läsa.
Senast fådda bok: Jag får nästan aldrig böcker. Men på min födelsedag förra våren fick jag faktiskt Lost girls av Alan Moore. Men inte av honom personligen förstås utan av den här blivande sambon jag har.
Favoritbokhandel: Adlibris att shoppa på, amazon att spana på
Favoritbibliotek: Forum Nacka, såklart! Där finns ju jag. Även om jag ställer mig ytterst tvekish till den här privatiseringen.
Antal lånekort: Uppskattningsvis sju varav inget någonsin används
Använder som bokmärke: Ingenting faktiskt.
Favoritfärg på bok:  Det har jag aldrig funderat över. Svart kanske? Jag gillar i alla fall svarta sidor. Och röda.
Favoritmat/snack vid läsning: Choklad. Alltid choklad. Min största sorg i livet är att apelsiner är så oförenliga med bokläsande.
Favoritdryck vid läsning: Earl grey eller cola light
Favoritställe att läsa på: Min säng/soffa (vilket är lite samma sak just nu. Men jag längtar efter tidernas läsfåtölj.)
På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: Jag slog nyss ihop boken. 
Den här boken köper jag till en förälder: Kate Mortons senaste roman till mamma. En snygg kaffebordsbok om jazzskivomslag till pappa.
Den här boken köper jag till min bästa vän: Hmm. Nya Siri Hustvedt, kanske.
Den här boken köper jag till en partner: fotoboken Who killed Amanda Palmer med text av Neil Gaiman om det är min partner som avses.
Favoritgenre: Roman-romaner med en twist, skräck och viktoriansk porr.
Favoritformat: inbundet
Författarfavorit: Sarah Waters (Kors! Jag brukar alltid svara Inger Edelfeldt!)
Den tjockaste bok jag läst: När jag läste Issadalen kändes det som den aldrig skulle ta slut. Jag är osäker på om den ens gjorde det.
Den tunnaste bok jag läst: otaliga pekböcker men innehållsmässigt måste jag säga Små citroner gula.
Favoritljud när jag läser: snusande sovljud från någon jag tycker om
Favorittidning: DN
Prenumererar på: DN och Vi läser
Favoritbokblogg: Jag tror på Helena Dahlgrens nya Dark places.
Min sämsta läsning någonsin: Den vita massajen. Jag ryser fortfarande när jag tänker på hur dålig den var.
Mitt bästa bokminne: En jul då systra mi och jag läste Pirater av Celia Rees högt för varandra och delade en chokladask.
Senaste bokfyndet: Staden som försvann av Stephen King för 18 spänn
Senaste impulsköpta bok: en vampyrbok med parasoller som jag inte minns titeln på nu.
 En bra bok att ge bort: Det beror ju på vem som skall få den. En bra.
Bokgenre som jag undviker: Ofta deckare, för det mesta chick lit och alltid dåliga böcker.
Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Jag förstår inte frågan.
Så här håller jag koll på vad jag läst: Håller allt i huvudet. Kommer däremot inte alltid ihåg vilka böcker jag äger. Kommer ofta hem lycklig över ett fint bokfynd bara för att hitta den i bokhyllan.
Så här sorterar jag min bokhylla: Jag skall flytta snart och planerar en hel del omplaceringar. Vad som helst kan hända! Jag återkommer med rapport.
Nästa bok jag ska läsa:  Det har jag inte bestämt än. Jag har flera inbjudande bokhögar att välja bland. Men jag tror att det kommer bli läskigt och jag vet att det kommer bli något bra.

tisdag 15 februari 2011

Jag är en sucker för enkäter, som bekant. Och säger Helena att det är ont om enkäter just nu hör jag bön.

Just nu...

läser jag Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman

och tycker att mina femmor måste älska den! För det gör jag.

 lyssnar jag på mina barns diskussioner om olika legogubbar. Senaste musikaliska upptäckten däremot var detta:






tittar jag på sista säsongen av Arkiv X och längtar förfärligt till sista avsnittet då Mulder äntligen kommer tillbaka. Men myser ändå över hur mycket Scully saknar honom. Kärlek is the shit!


känner jag mig lite sömnig och överväger en tupplur.

önskar jag att jag lyckas förföra Kulturrådet.


längtar jag till våren och nya lägenheten.

Habegär

Igår kväll (på Alla hjärtans dag) smaskade jag fådda praliner och kollade på Köplust. Det är en gammal Stephen King-film från 90-talet som jag av oklara skäl ännu inte hade sett. I den lilla, lugna staden öppnar Leland Gaunt en antikvitetsaffär, Needful things där allt du någonsin velat ha finns. Någon återfår sin sedan länge förlorade favoritjacka, en annan smärtlindring för sin reumatism. Vem som än stiger in i butiken hittar det han alltid sökt. Tänk om det fanns en sån affär! Minus de otäcka villkoren. Jag undrar vad jag skulle hitta där. Det är ju så förskräckligt mycket jag vill ha. Bland annat den här fina koppen med zombie-Austen på: 
zazzle.com

tisdag 8 februari 2011

Min känsla

Igår satt jag i en ganska ful skinnsoffa som snart skall slängas. Han som jag är kär i höll på att sortera gamla papper och jag var med och övervakade. Vi skall flytta ihop snart och det är mycket som skall packas och sorteras och förvaras och undvaras. Hursomhelst satt jag i den här skinnsoffan och medan han jag är kär i gick igenom gamla lumpenbilder, julkort och kurslitteratur läste jag Liv Strömquists Prins Charles känsla.
Det var en ganska bisarr kombo. Strömquists fantastiska bok dissikerar kärleken ner i den pragmatiska föreställningen om kärlek som en social konstruktion. Det är hela tiden träffsäkert och hela tiden var jag tvungen att läsa vissa rutor högt för honom jag är kär i och tillsammans skrattade vi och höll med. Men samtidigt kändes det lite obekvämt. Vi köper ju det här med kärlek rakt av. Vi är så där "nyfrälsta" och höga på vår "religion". Det kändes knepigt och lika ofta som jag ville läsa träffsäkra rader högt ville jag också fråga "känner du så?", "är det så?" och "är inte vi annorlunda, ändå?".
Hur det än står till med kärlek så gillar jag den och jag gillar Prins Charles känsla också.

fredag 4 februari 2011

Hipp hurra för Buffy!

Idag fyller Buffy Summers 30 år och det måste självklart firas. De som inte har fredagsmysåtaganden med tecknad Star Wars och popcorn kan bege sig till Högkvarteret och kalasa eller gör ni som jag (med eller utan popcorn och Star Wars) och njuter av denna högklassiga film. Det är himla synd att Buffyboxen ligger nerpackad inför flytt annars hade jag säkert haft Buffy-frenzie ikväll och omkollat favoritepisoder.

Make with the merry!




torsdag 3 februari 2011




                                                    VS





För några månader sedan slutade jag röka. Det var ett på många olika sätt uppskattat beslut. Tydligen skulle jag få bättre hälsa, bättre hy och ett mer fantastiskt liv över huvud taget. Och tänk på alla pengar du sparar, sade folk. Jag tänkte noga på alla de pengar jag skulle spara och kom fram till att jag nu kunde få köpa böcker för ett par hundra i veckan! Sagt och gjort. Mina sista cigaretter slängdes i papperskorgen och varje torsdag fick jag nu gå in i närmsta bokhandel och välja ut en alldeles ny och inbunden roman. Nu behöver jag emellertid inte den omedelbara belöningen längre utan kan spara ihop flera veckors böcker till en enda rejäl adlibris-beställning. Det är så ljuvligt detta klickande. Beställ, bekräfta. Och jag inbillar mig att min hälsa förbättras i samma takt som bokhögarna här hemma växer!